Dugi otok

OAZA MIRA ZA DOŽIVLJAJ OPUŠTANJA – DUHOVNOG I TJELESNOG ODMORA

Otoci su od davnih vremena poznati kao oaze mira koji posjetiocima pružaju doživljaj opuštanja – duhovnog i tjelesnog odmora. No, otok ima i svoju nemirnu stranu koja je dokaz stalnog djelovanja nezaustavljivih djelovanja sila prirode – mora i vjetra. Dugi otok je pravi primjer mjesta gdje su se te dvije suprotnosti očitovale – idilična i pitoreskna mjesta i skrovite uvale u razmjeru sa bujnom vegetacijom i krškim poljima. Posjetite Dugi otok i doživite čaroban godišnji odmor!

Dugi otok se prvi put spominje još u desetom stoljeću, pripada zadarskoj otočnoj skupini sjevernodalmatinskih otoka, a površina mu je 124 km² (dug je 43 km, širok do 4,6 km). Pruža se u smjeru sjeverozapad - jugoistok, u nizu u kojem je sjevernije otok Molat, a južnije Kornat. Sa brojnim uvalama i plažama, gotovo prekrasnom prirodom te znamenitostima, Dugi otok je idealno mjesto za ljude koji žele provesti svoj odmor daleko od gradske vreve okruženi netaknutom prirodom i kristalno bistrim morem.

Luka

KRISTALNO ČISTO MORE, POSEBNOSTI PRIRODE I SIGURNO SIDRIŠTE NAUTIČARIMA

Mjesto Luka prvi se puta spominje 1365. godine kao Vallis Sancti Stephani, prema crkvi Sv. Stjepana, koji je i zaštitnik ovog mjesta. Smještaj mjesta Luka je gotovo idealan, zaštićeno je od svih vjetrova, a osjećaj ugode i svježine u sparnim ljetnim mjesecima pruža vjetar maestral. Luka se smjestila podno najvećeg otočkog brda „Vele Straže“ a u neposrednoj blizini mjesta nalaze se i spilje s velikim dvoranama i ukrasima. Ukratko, Luka je mjesto za goste koji žele uživati u miru i tišini, kristalno čistom moru, u okruženju Nacionalnog parka Kornati te Parka prirode Telašćica.

Izgledom mjesta dominira šetnica koja datira još iz 14. stoljeća. Uvala u kojoj se nalazi mjesto Luka naziva se Zlatna vala, koja osim kristalno čistog mora i posebnosti prirodne pruža i sigurno sidrište svim nautičarima. U obližnjoj uvali Boka možete pronaći ljekovito blato koje ima potpuno prirodan i opuštajući učinak na tijelo.

Zbog razvijenog ribarstva Luka ima izvanrednu tradicionalnu gastronomsku ponudu, a smještaj možete pronaći u hotelu Luka koji je otvoren 6 mjeseci u godini (od svibnja do listopada).

Pronađite nas na karti

Hotel Luka, Luka 165, 23282 Žman - Luka

Hotel Luka,
Luka 165, Luka

Hotel Luka, Žman, Dugi otok

en_USEnglish
hrCroatian sl_SISlovenian de_DE_formalGerman (Formal) it_ITItalian en_USEnglish