Dugi Otok – mjesto Luka

Otoci su od davnih vremena poznati kao oaze mira koji posjetiocima pružaju doživljaj opuštanja – duhovnog i tjelesnog odmora. No, otok ima i svoju nemirnu stranu koja je dokaz stalnog djelovanja nezaustavljivih djelovanja sila prirode – mora i vjetra. Dugi otok je pravi primjer mjesta gdje su se te dvije suprotnosti očitovale – idilična i pitoreskna mjesta i skrovite uvale u razmjeru sa bujnom vegetacijom i krškim poljima. Posjetite Dugi otok i doživite čaroban godišnji odmor!

 

#

Mjesto Luka

Mjesto Luka prvi se puta spominje 1365. godine kao Vallis Sancti Stephani, prema crkvi Sv. Stjepana, koji je i zaštitnik ovog mjesta. Smještaj mjesta Luka je gotovo idealan, zaštićeno je od svih vjetrova, a osjećaj ugode i svježine u sparnim ljetnim mjesecima pruža vjetar maestral. Luka se smjestila podno najvećeg otočkog brda „Vele Straže„ a u neposrednoj blizini mjesta nalaze se i spilje s velikim dvoranama i ukrasima.Ukratko Luka je mjesto za goste koji žele uživati u miru i tišini, kristalno čistom moru, u okruženju Nacionalnog parka Kornati te Parka prirode Telašćica.

#

Dugi otok

Dugi otok se prvi put spominje još u desetom stoljeću, pripada zadarskoj otočnoj skupini sjevernodalmatinskih otoka, a površina mu je 124 km² (dug je 43 km, širok do 4,6 km). Pruža se u smjeru sjeverozapad - jugoistok, u nizu u kojem je sjevernije otok Molat, a južnije Kornat. Sa brojnim uvalama i plažama, gotovo prekrasnom prirodom te znamenitostima, Dugi otok je idealno mjesto za ljude koji žele provesti svoj odmor daleko od gradske vreve okruženi netaknutom prirodom i kristalno bistrim morem.

Dugi otok broji 12 naselja, svaki poseban na svoj način. Mnogobrojne posebnosti krase Dugi otok od kojih valja posjetiti:
• Svjetionik Veli Rat – izgrađen 1849.godine, visok 42 m što ga čini najvišim svjetionikom u Hrvatskoj
• Pješčanu plažu Sakarun – najpoznatiju pješčanu plažu Zadraske županije
• Spilju Strašna peć – naslućuje se da je pećina služila kao privremeno stanište prvim populacijama na otoku
• Park prirode Telašćica – sa okolnim akvatorijem i 13 otoka i otočića čini čudesan sklad prirode na 70m²
• Mnogobrojne plaže i uvale – bistro, čisto, plavo more najljepše je prirodno bogatstvo otoka